Golem Fest València estén les seues fronteres de terror i ciència-ficció

   Més que mai el Golem Fest València 2022 trenca les fronteres dels gèneres. Encara que és un festival dedicat a la fantasia, el terror i la ciència-ficció, vol demostrar que quasi tot cap i que els gèneres són confrontants i moltes vegades uns es nodreixen d’uns altres. Per això, enguany, dels 44 participants, quasi la meitat d’escriptors no entenen de límits com Ismael Martínez Biurrun en els límits del thriller, el drama i el fantàstic; li farem un homenatge a José María Merino que ens demostra amb els seus relats que la realitat és trencadissa; Espido Freire ens delectarà amb la interpretació d’un monòleg en el qual dubtarà si és veritat el que recorda o és tot, com succeeix en els malsons, una manera d’enfrontar-se a l’innomenable; concedirem el Golem d’Honor a José Carlos Somoza, considerat un dels renovadors del misteri en castellà; el realisme més cru es mesclarà amb el deliri surreal de la mà de Cristina Sánchez-Andrade, qui convoca precises aromes del tremendisme de Cela, el realisme màgic de Cunqueiro i l’esperpent de Valle-Inclán; la música i la ucronia vindran compassades per Martín Llade; la novel·la històrica tindrà també cabuda a través d’Alejandro Ibáñez amb una trama en la qual posa en relleu el paper determinant que les dones han exercit a través del temps, amb una protagonista realment màgica; l’humor farà acte de presència amb la intel·ligència creativa de Luis Artigue, en un divertit homenatge al món del còmic, al cinema i a la narrativa de la imaginació; el folklore espanyol, les regions de la pena negra lorquiana, dels misteris de la sicalipsis, del follet de veu feta fallida i els sons foscos de la cobla s’entremesclen amb l’inquietant i insòlit en una antologia coordinada per María Zaragoza; a més, obstinats a indagar en el doblec de la realitat caminen l’il·lustrador Miguel Navias i l’escriptor Óscar Esquivias, els qui han entrellaçat el sagrat amb el profà i el mite amb la història; per part seua, Miguel Serrano Larraz toca elements tan suggeridors com els límits del seny, la despoblació de les zones rurals i la indagació en les relacions entre dones de diferents generacions; fins i tot la poesia recorrerà el fosc i el gòtic amb la veu particular de Julio Ángel Olivares.

   Comptarem, així mateix, amb la presència de molts altres més escriptors com Daniele Porretta, Valeria Correa, David Roas, Iria G. Parente i Selene M. Pascual, Juan Miguel Aguilera, Carlos Suchowdski, Marina Tena, Fernanda García Lao, Carlos Pitillas Salvá, Juan de Dios Garduño, Dioni Rierol, Covadonga González-Pola, Miriam Alonso i Juan Antonio Sanz, Javier Córcoles, Ximo Cerdà, etc.

La primera escriptora internacional

   En aquesta IV edició comptarem en el Golem Fest València amb la nostra primera escriptora internacional. Es tracta de Cat Rambo (1963), guanyadora del premi Nebula, que viu, escriu i imparteix classes en algun lloc d’Amèrica del Nord, pel pacífic nord. Ha publicat més de dos-cents relats.

   Escriptora que camina pel costat esquerre de la carretera, com a ardent feminista, esperant trobar-se algun dia amb l’era post-capitalista. Creu que els éssers humans tenen la responsabilitat de comportar-se de manera ètica amb altres éssers. Creu en la pau, l’afabilitat i en el tracte a la terra amb l’amor i el respecte que mereix. Creu que les grans corporacions són intrínsecament antihumanes i corruptes, i que la seua participació en la política és un pas donat en molt mala direcció. Està convençuda que l’art té el poder de canviar mentalitats i, per tant, cultures senceres.

   En el Golem Fest València 2022 participarà el dissabte 26 de novembre a les 18.40 en una xarrada sobre La importància dels Premis al costat de Marina Tena Tena (Premi Ignotus per Bruges d’arena. Insòlita).

   Cat Rambo ens parlarà sobre el seu llibre de relats La mecànica secreta del món (La màquina que fa PING!), antologia en la qual s’inclou el relat amb el qual l’autora ha guanyat el premi Nebula.

   L’herència enverinada que, després de dedicar tota la seua vida a realitzar espectacles de màgia, li deixa una àvia a la seua neta. Un planeta habitat per persones fetes de porcellana. Xicotets electrodomèstics que cobren vida. Un esgarrifós joc basat en una curiosa immortalitat. Les eleccions a la presidència de la comunitat de veïns d’una urbanització habitada per déus i éssers fantàstics. Fades mecàniques. Sirenes creades genèticament. Estranyes clonacions, trasplantaments de personalitat i records.

   A través de tots aquests escenaris i personatges, Cat Rambo aprofundeix en les relacions humanes, en els dolors que tantes vegades provoquen i en les diferents maneres d’enfrontar-los.

Gustavo Martín Garzo 

   Tenim la gran satisfacció d’anunciar que Gustavo Martín Garzo, un dels més prestigiosos escriptors de la literatura espanyola contemporània, inaugurarà el dijous 24 de novembre a les 19.00 la IV edició del Golem Fest València 2022 a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic.
Prolífer escriptor tant en narrativa d’adults com en juvenil i infantil, ha rebut entre altres premis el Premi Nacional de Narrativa, el Premi Miguel Delibes, el Premi Nadal o el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.

  Caracteritzen les seues obres les referències a temes mitològics, bíblics, llegendes i contes tradicionals i la seua inspiració en l’univers femení, però també, en moltes ocasions, aqueix toc de fantasia particular.

   En la seua recent publicació, El país dels xiquets perduts (Siruela), ens fa pensar que no hem de mantindre separat el món real del de la fantasia. La realitat necessita de la fantasia per a tornar-se desitjable; la fantasia del real per a poder-se compartir amb les persones que estimem.

   Un llibre recomanable per a joves des de 12 anys a adults de totes les edats. I és que la bona literatura no té edat.

Golem d’Honor 

  José Carlos Somoza rebrà el Golem d’Honor en aquesta la seua IV edició del Golem Fest el dissabte 26 de novembre a les 19.20 després de presentar la seua última novel·la publicada.

  Escriptor nascut a l’Havana (1959), és considerat un dels renovadors de la literatura de misteri en castellà. Ha publicat, entre altres, les novel·les Silenci de Blanca (premie El Somriure Vertical 1996), Dafne esvaïda (finalista del Nadal 2000), La caverna de les idees (premi Gold Dagger 2002 a la millor novel·la de suspens a Anglaterra), Clara i la penombra (premi Fernando Lara 2001, premi Dashiell Hammett 2002), La dama número tretze (2003, portada al cinema pel director Jaume Balagueró), La caixa d’ivori (2004), Ziga-zaga (2006, finalista del John W. Campbell Memorial als EUA), La clau de l’abisme (2008, premie Ciutat de Torrevieja), L’esquer (2010), Tetrammeron (2012) i Estudi en negre (Espasa, 2019). També és autor de contes i teatre radiofònic (Llagostes, 1994) i escènic (Miguel Will, 1997, premi Cervantes de Teatre). La seua obra ha sigut traduïda a més de trenta idiomes.

  En el Golem Fest parlarem de la seua novel·la El signe dels deu (Espasa), un thriller victorià que funciona com un pervers i fatal mecanisme de rellotgeria

Novetats Golem Fest 

   Enguany el Golem Fest compta amb algunes novetats: en aquesta ocasió, el cartell ha sigut dissenyat per l’il·lustrador valencià MacDiego; s’ha convocat l’I Concurs de Relat Curt, que, encara que amb molt poc marge de temps per a participar, s’han rebut 37 relats; hi haurà maquillatge i caracterització del personatge Nosferatu gràcies a la col·laboració d’alumnes de l’IES la Patacona d’Alboraia, per a celebrar el centenari d’aquesta pel·lícula emblemàtica; i comptarem amb tres nits de rutes guiades (des del dijous 24 al dissabte 26 a les 22.00) amb CaminArt amb les quals podrem conéixer la València més sinistra i sobrenatural (veure informació en la nostra web); així com nous formats entre el real i la ficció (podcast i urbex).

Exposició d’Iván MIEDHO

   En l’apartat d’art tenim la sort de comptar amb la participació de l’artista Iván MIEDHO, que ens porta a València l’exposició titulada Somoza, dames i muses, una recopilació de les obres més emblemàtiques de la sèrie Art of Somoza, que podrem visitar a la Biblioteca Eduard Escalante (Proveïments), al carrer d’Alberic 18, des del divendres 25 de novembre, que es durà a terme la seua inauguració a les 13.00 amb la presència de l’artista i de l’escriptor José Carlos Somoza, fins al divendres 16 de desembre.

   Iván M.I.E.D.H.O., és considerat un dels artistes destacats del panorama underground espanyol. La seua imatge i la seua obra pictòrica es complementen realitzant una reflexió sobre la publicitat i l’era digital.

   Iván M.I.E.D.H.O treballa i ha col·laborat amb personalitats del món cultural i de l’espectacle, com José Carlos Somoza, Megan Maxwell, Amarna Miller o Inmaculada Salomón, primera ballarina del BNE.

   Ha realitzat múltiples exposicions en llocs emblemàtics com l’Escorxador de Madrid, el Museu d’arts i tradicions populars, l’Ateneu de Madrid o en la Galeria d’art Frida Kahlo de Mèxic. La seua obra està en col·leccions privades de EE. UU, Alemanya i Espanya.

Tallers d’escriptura gratuïts

  Des de Golem Fest continuen oferint diversos tallers d’escriptura gratuïts, entre ells: El vampir. Recorregut i creació, que impartirà Miriam Alonso el dijous 24 de 16.00 a 17.30 a la Biblioteca Eduard Escalante (Proveïments) en la C. d’Alberic, 18; i Com s’escriuen personatges de carn i os?, que impartirà Valeria Correa el divendres 25 de 16.00 a 17.30 a la Biblioteca Joaquim Martí i Gadea (Na Rovella) en la Avd. de l’Alcalde Gisbert Rico, 20; amb un aforament de 20 places en cada cas.

   La regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha subratllat que és “un plaer tornar a col·laborar amb el festival Golem Fest, a través de les biblioteques municipals, acollint tallers d’escriptura a la biblioteca Eduard Escalante (Proveïments) en el barri de Arrancapins, i a la biblioteca Joaquim Martí i Gadea, de Na Rovella”. D’aquesta manera, ha dit, “sumem aquests espais culturals al festival, per a acostar als escriptors i les seues obres a la ciutadania, així com fomentar l’hàbit lector.”

  Curt ‘665’ de Juan de Dios Garduño 

  Enguany tornem a comptar amb un audiovisual en el Golem Fest València; tindrem ocasió de visionar el llorejat curt ‘665’ que ha dirigit Juan de Dios Garduño i que es presentarà, mitja hora després del que es preveu en el programa, el dissabte 26 a les 17.05 amb la presència del seu director. Aprofitarem també la seua estada a València per a parlar de la seua novel·la recentment publicada Aquella dolça tardor de l’apocalipsi (Apatxe Llibres), potser la novel·la més disbauxada que s’ha publicat enguany, que presentarà José Carlos Somoza.

   Audiovisual, monòleg i dramatització, art, il·lustració, literatura, xarrades, entrevistes, caracterització, rutes nocturnes… En definitiva, les disciplines s’entrellaçaran en el Golem Fest València 2022 intentant acurtar límits convencionals.

   El Golem Fest València continua comptant amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, amb la Xarxa de Biblioteques de l’Ajuntament, amb la Universitat de València i amb el Jardí Botànic; així com amb el Grup Dacsa.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Feu un comentari